Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Reportatge biogràfic sobre el ballarí Cesc Gelabert. Interpreta L'Estany, L'Escala, El mandarí meravellós, de Béla Bartók; L'Alhambra, El Poema de Carles Santos; 'La Sala de les Dues Germanes, L'Alhambra, de Carles Santos; La Glorieta, Ballet n. 2 de Chopin; Porta Xinesa, El Mandarí meravellos, de Béla Bartók. Entrevista a Gelabert sobre la seva professió. Locució de Feliu Formosa.

Reportatge biogràfic sobre Anna Maleras, professora de dansa. Entrevista. Assajos dirigits per Anna Maleras. David Brubeck; El Bolero De Ravel; Sageta, de Milles Davis; El Bolero De Ravel

El Ballet Heura interpreta Passatges. Entrevistes de Josep Maria Carandell als integrants del grup. Entrevista a Lola Puentes. Coregografia Anells sense dits. Mònica Goday. Coreografia Temps al biaix. Antonio Moreno. Coreografia La rutllana, de l'espectacle Le ciel est noir. Montserrat Colomé parla de la desapareguda Isabel Ribas. Coreografia barret de copa, també de Le ciel est noir. Ramon Colomina presenta la pròxima interpretació en forma de monòleg de teatre. Coreografia Criticades, de Le ciel est noir. Mònica Goday. Excuses, de Le ciel est noi. Declaracions de Jimmy Nacar, mànager. Representació de la coreografia Temps

Reportatge sobre el ballarí Joan Magrinyà, nascut a Vilanova i la Geltrú, i la seva escola de ballet clàssic, amb entrevista a casa seva. Direcció de Salvador Corberó i realització d'Emiliano Moro.

Anna Vidal entrevista el ballarí Joan Magrinyà, una entrevista biogràfica a casa del ballarí i coreògraf il·lustrada amb fotos retrospectives de la seva vida professional i personal.

Entrevista a Joan Magrinyà, ballarí i coreògraf. Entrevista a l'escriptor Xavier Garcia sobre el llibre que ha dedicat al ballarí. Reportatge sobre la campanya per restaurar els vitralls modernistes de l'Eixample i taller de restauració. Reportatge sobre l'escultura de Mercè Rodoreda, commemorativa de l'aniversari de la seva mort, amb entrevista a als escultors Josep Bofill i Medina Campeny, que està acabant l'obra dedicada a Rodoreda, i que representa la Colometa.

Montserrat Roig entrevista en profundidad a los invitados: en este capítulo, Joan Magriñá (Magrinyà), que empezó a estudiar danza clásica a los 17 años y se convirtió en maestro de los grandes bailarines del Gran Teatre de Liceu de Barcelona

Ball amb espardenyes, sardanes, dansa clàssica, music-hall, programa de El Dorado, vedets dels anys vint, flamenc, taller de dansa d'Anna Maleras. Carandell entrevista Miguel Montes, director de l'escola de dansa de l'Institut del Teatre de Barcelona. Classe d'aeròbic. Ball de saló, ball a discoteca. Entrevista a Isidre Rubio. Balls populars, d'esbarts. Esbart Verdaguer, pioner d'aquests tipus d'agrupacions. Albert Sans Aris, director de l'Esbart de Rubí, dirigint un assaig i actuació: el Ball de Gitanes. Entrevista a Miguel Montes sobre la tradició del ball flamenc a Catalunya: Carmen Amaya, Vicente Escudero, Jose de la Vega, María Márquez i Flor Albaicín. Actuació de Maruja Garrido al seu local de flamenc Los Tarantos. Foto d'Enma Maleras, Jose de Udaeta i La Chunga. Cartell amb el decàleg escrit de Vicente Escudero a l'acadèmia de flamenc de José De La Vega. El, acompanyat a la guitarra, recita el decàleg i presenta al jove El Niño De Morón, que va mostrant els passos. Cant, guitarra i ball, amb José María Huerta, El Niño De Moron, y Macarena Rodríguez, que interpreten Alborea. Carandell Entrevista a Miguel Montes sobre la tradició del music-hall a Catalunya; actuació de la vedet Eva Leon al Molino; d'Alicia Tomás a l'Arnau; Dolly Van Doll al Belle Epoque; Ballet Shadows a Muntaner 4 amb coreografia de Bob Fosse "Bye Bye Love...". Carandell Entrevista Miguel Montes sobre dansa clàssica. Segle XIX: dibuixos de ballet clàssic: Camprubí, Josefa Vargas, Rosita Mauri, Ricard Moragas i cartel de Ballet, maqueta escenogràfica del ballet Lohokeli de Soler Rovirosa i altres escenografies; dibuixos de Labarta. Siglo XX: escenografia Copelia, de Vilumara; fotos de les ballarines Pauleta Pàmies, Teresina Boronat, Carme Salazar, Maruja Blanco i Maria de Àvila. Joan Tena, ballarí i coreògraf, interpreta Cerimònia de la Soledat. Fotos de Joan Magrinyà, a un jardí imitant la posició d'una estàtua. Sílvia Munt interpreta la coreografia El Sol, de Ramon Solé; Ballet Contemporani de Barcelona. Coreografia clàssica de la Companyia de dansa de l'IT. Guillermina Coll fent una classe de ballet clàssic a l'IT amb Helena Sanz, Victòria Saiz i Maria del Mar Cuadra. Foto d'Àurea de Serra, Tórtola València i Joan Llongueras. Entrevista a Miguel Montes sobre la dansa contemporània. Anell Sense Dits, amb Avel·lina Argüelles, de l'IT; Temporal, pel Ballet Contemporani de Barcelona. Classe de jazz al Taller d'Anna Maleras. Classe al taller de Maleras, impartida pel ballarí nord-americà Lynn Mac Murray, als anys 60. Entrevista en off a Anna Maleras. Coreografia en exteriors: Barret de copa, amb el Ballet Heura. Estació de Sants: el Ballet Heura interpreta Temps. Cesc Gelabert, en exteriors, interpreta La Glorieta". Realització de Maria Elena Monràs, guió de Josep Maria Carandell, producció de Guillem Guarro.

Comenzamos con El largo camino (Historias de Ucrania), con dirección de Miguel Ángel Quirós y dramaturgia de Viktoriia Chernobuk, Raúl Quirós y Manuel Benito, a partir de entrevistas realizadas por Álvaro Vicente.

"Con la ópera a otra parte" recorremos Sevilla con nuestra cómplice Marina RomeroSustrai es un espectáculo de circo y artes escénicas, con música y mucha plástica. Una creación de ZirKuSS, compañía de circo contemporáneo y danza, de la que nos habla Lander Briones, invitado por nuestra compañera Helena Burgos.

Al grito de "¿Alguna cómica en La sala?" damos la bienvenida a Pilar Ordóñez, Miss Sex, en un reencuentro emotivo y risueño. La polifacética artista fue la primera invitada en el estreno de la sección de Jorge García Palomo, el embajador de la comedia, allá por 2014. 

Lola Barroso recupera a la cantante Dusty Springfield hasta su sección “Silbando entre bastidores” y "Julietas y Medeas" es el cuestionario de Prado Campos, hoy para Beatriz Jaén, actriz y directora.

Jorge Tesone reúne a Marina Fantini, Esther Sanz y Luis Sorrolla, junto a él, intérpretes de Oveja perdida ven sobre mis hombros que hoy no sólo tu pastor soy sino tu pasto también, del autor y director Brai KoblaJosé Antonio Alba resume los contenidos de la Revista Godot. Y Raúl Losánez nos acerca a La verbena de la Paloma, con dirección de escena de Nuria Castejón.

Óscar Jarque es “El coleccionista de curiosidades”: Anagnórisis, una extraña palabra aparecida en el desván de su casa llamará la atención de nuestro protagonista, que buscará ayuda en el dramaturgo y director Sergi Belbel, para entender su significado y otros conceptos aristotélicos recogidos en “la poética”.

En la sevillana Isla de La Cartuja nos citamos con Álex Peña, actor, director y creador transdisciplinar. Junto con el colectivo creativo La Cura nos invita a abrir la puerta hacia el universo teatral de Unboxing. Una caja dentro de otra caja.

Tienen diferente trayectoria y una manera distinta de entender la danza, pero son punteras en lo suyo. Hablamos con Blanca Li sobre su futuro como presidenta de la Villette de París y sobre su etapa como directora artística de los Teatros del Canal. A María Cabeza de Vaca la pillamos en Sevilla, creando, como no podía ser de otra manera. Y profundizamos en su trayectoria y en su asesorías artísticas y direcciones escénicas. Por ellas han pasado infinidad de creadores.

Los amigos de ellos dos, de Matías del Federico y Daniel Veronese, tiene a Malena Alterio y David Lorente como intérpretes. Con larga gira al igual que El traje, con Luis Bermejo y Javier Gutiérrez, montajes que tienen detrás a ProduccionesOff, con la también actriz Mónica Regueiro al frente. Escuchamos a una amiga y cómplice de La sala de RNE, la actriz y director Marta Aledo, pareja de Lorente en la ficción televisiva 4 Estrellas.

De 12 de mayo al 2 de junio, el 20º Festival Internacional de Títeres y Objetos "El Rinconcillo de Cristobica" en localidades de GranadaValderrubio, Fuente Vaqueros, Alfacar, Viznar, Pinos Puente, Moclín, Chauchina y Lanjarón. De la programación nos habla su director artístico, José García Ávila, y desde RNE en Granada y Valladolid, dos de las compañías participantes: Proyecto 43-2, con María San Miguel Federico. No hay olvido ni sueño: carne viva, y Cía. Perro Bufo, con Gonzalo Ruiz y Un día como hoy.

El 30 de marzo de 2023 perdimos a una gran actriz y compañera, Laura Gómez Lacueva. En el caso de Patricia Estremera, además, perdió una grandísima amiga. Pasado algo más de un año, por fin consigue rendirle tributo desde en el programa.

La vida es sueño, de Calderón de la Barca y dirigida por Declan Donnellan (con Miguel Cuerdo en la producción), en ciudades de México; recuperamos a Natalia Millán y Raúl Losánez durante el estreno de Me trataste con olvido (Clásicas en rebeldía). Escuchamos a Sergi López en charla con Pepa Fernández en No es un día cualquiera.

Nuestra compañera Elena Yanes recomienda Victoria viene a cenar, sobre un supuesto encuentro entre Victoria Kent y Clara Campoamor; y Christoph König, maestro titular de la Orquesta y el Coro de RTVE habla de la opereta Murciélago, compuesta por Johan Strauss hijo, fin de temporada en el Teatro Monumental de Madrid. Y cerramos con Julia Varela, comentarista de RTVE en Eurovisión, y David Asensio, director del especial que se realizará la semana que viene desde Malmö (Suecia).

Joan Magriñà passeja pel jardí de la seva masia a Vilanova i la Geltrú. Contempla una escultura seva. Entrevista de Josep Maria Carandell a l'interior i exterior de la casa. Records professionals, figures de ballarins i plaques en homenatge a aquest ballarí i coreògraf català. Foto de Magriñà rebent la Creu de Sant Jordi de mans de Jordi Pujol, president de la Generalitat. El ballarí ensenya fotos de grans estrelles de la dansa, roba d'espectacles, plafó dedicat a Alfons Rovira, ballarí i coreògraf. Unes castanyoles dedicades "A Juan Magriñà de Flora Albaicín 15-2-71". Magrinà saluda al seu germà Isidre, amb qui viu, i junts passegen per jardí.

En el 37º Festival Dansa València hemos tenido un primer acercamiento a Mover montañas, lo nuevo de Alberto Velasco, creador que se presta a una conversación con los participantes de los "Itinerarios guiados" para espectadores ávidos de artes escénicas coordinados por Sara Esteller, periodista y gestora cultural.

El próximo programa de La sala de RNE lo emitiremos desde el Teatro Principal de Valencia con motivo de la celebración del 37º Festival Dansa València, con dirección artística de María José Mora. Os ofrecemos también un apunte sobre otra cita escénica en la que la radio pública estará presente: el 22º Cádiz en danza, con dirección de Lorena Benot.